Standardni tipovi brašna

TIP 400
TIP 500
TIP 850
TIP 1100
PIZZA brašno

Uputstvo za pripremu testa

Važno je da svi sastojci za testo imaju pre mešenja sobnu temperaturu, zato ih bar sat pre početka rada stavite na radnu dasku.
Ako koristite suvi kvasac, odmah ga pomešajte sa brašnom i svim ostalim dodacima za testo. Ako testo sadrži veću količinu masnoće ili dodatke badema, lešnika i sl. jezgrastih plodova u raznim oblicima, bolje je da suvi kvasac prethodno potopite u malo mlakog mleka i ostavite oko 10 minuta, pa tek onda pomešajte sa ostalim sastojcima za testo.
Sveži kvasac treba da potopite u malo mlakog mleka, uz dodatak 1 kašičice šećera i 1-2 kašike brašna.

Ostavite ga 15 minuta da stoji.
U međuvremenu, prosejte brašno i od njega napravite “brdašce” sa “kraterom” u sredini. U to udubljenje ulijte kvasac, dodajte jaja i eventualno masnoću (sobne temperature), po potrebi začine i šećer. Testo mesite tako, što od spoljnih ivica ka unutrašnjem krateru postepeno dodajete sve više brašna koje se sjedinjuje sa mekom masom. Testo mesite rukama sve dok ne postane glatko i sjajno. Profesionalci povremeno udaraju testom po radnoj površini, čime iz njega istiskuju i poslednje mehuriće vazduha i postižu maksimalno finu strukturu.
Ovako umešeno testo ostavite 30 minuta, pokriveno kuhinjskom krpom, da poraste a zatim ga ponovo dobro premesite.
Ako recept za pripremu testa sadrži badem, suvo grožđe ili citronat, oni se dodaju na kraju, jer bi testo inače posivelo. Testo koje se već nalazi u podmazanom i brašnom posutom plehu ne stavljajte odmah u rernu, već sačekajte još 15 minuta da ponovo poraste.